Macsali: Kitchen of tomorrow, konyha, konyhabútor, luxuskonyha, asztalos, corian álomkonyha

Language:
Language:
Language:
Our products   
Our furnitures   
News   
Our company   
Press   
Good to know   
Contacts   

Csatlakozzon hozzánk
a facebookon!
Gyakori kérdések

 Mi a Corian®?
A Corian®, amelyet a DuPont™ vállalat talált fel és állít elő, egy szilárd, nem porózus, 1/3 rész (polimetil-metilakrilatként vagy PMMA-ként is ismert) akrilgyantából és 2/3 rész alumínium-trihidrátból álló, bauxitból nyert természetes ásványi töltőanyagból álló felületi anyag, amely lehetővé teszi a legkülönfélébb szerkezeti megoldásokat a lehetséges legmagasabb minőségi szinten. A Coriant®-t az egyik feltaláló lányáról, Cory Annről nevezték el. Az anyag egyesíti a természetes ásványok szilárdságát a korszerű műgyanták rugalmasságával. Felszíne teljesen homogén, szennytaszító, karcálló, könnyen tisztítható, és a legtöbb vegyszernek ellenáll. Melegebb tapintású, mint a fém, tartósabb, mint a fa vagy a kerámia, ugyanakkor teherbíró és színtartó. Megjelenésében, felületi hatásában a márvánnyal és a gránittal veszi fel a versenyt, alakíthatóságát tekintve pedig a műanyagokkal vetekszik. Hőre képlékennyé válik, majd visszahűlve megőrzi a kialakított formát ez a thermofomálás. Ezen az elven lágy, organikus vonalvezetésű bútorok, szaniterek és lámpák kivitelezhetők, a háztartásokban konyha- és mosdópultként használatos különböző vastagságú Corian® lapok pedig vágással, CNC marással nyerik el végleges méreteiket. Az elképzelése szerint a Corian®-nal bármit kivitelezhetünk. Több mint 100 alapszínben, és 16 átvilágítható színben létezik. Ezt az anyagot az abszolút szilárdság jellemzi, szemmel nem látható felületi illesztések nélkül toldható, és ezért jól felhasználható a nagy egységek kialakításánál is. A Corian® jól kombinálható a többi anyaggal pl. fával, csempével, rozsdamentes acéllal, gránittal és üveggel is. A Corian® egyaránt jól alkalmazható függőleges és vízszintes felületekre. A bútoripar mellett a repülőgép- és hajógyártás, valamint higiénikus volta miatt az egészségügy egyik kedvelt anyaga. Konyhában legtöbbször munkapult-alapanyagaként alkalmazzák.

 Miért jó a Corian®-ból készült konyhai munkalap?
A Corian® ból a megrendelő elképzelési szerint szinte bármilyen formájú munkapult kivitelezhető. A láthatatlan toldásoknak köszönhetően nincsenek illesztési hézagok a munkapulton, a mosogató csatlakozásnál, ahol a kórokozók, penész, gomba megtelepedhet. A Corian® jól kombinálható a többi anyaggal pl. fával, csempével, rozsdamentes acéllal, gránittal és üveggel is. A Corian® egyaránt jól alkalmazható függőleges és vízszintes felületekre, így akár egy olyan konyhapult is kivitelezhető, ahol toldás nélkül megy fel a munkapult a falra falburkolatnak.

 Felújítható a Corian® munkapult?
Igen, a kisseb karcolatok finom, 300–600-as csiszolópapírral is eltávolíthatók, komolyabb karcok eltüntetését bízzuk szakemberre. A Corian pultokat célszerű 3-4 évente újrapolírozni így visszanyerhető eredeti állapotuk.

 Mennyi idővel ezelőtt alakult ki a gránit?
A gránitok 80–200 millió évvel ezelőtt alakultak ki.

 Milyem kőtípusok alkalmasak konyhai munkalapnak?
A litológia (kőzettan) szerint különféle kőtípusok vannak:
magmás kőzetek (vulkáni kőzetek)
üledékes kőzetek
metamorf kőzetek
A konyhai felhasználási célra munkapultnak ezen kőzetek közül legjobban a magmás kőzetek felelnek meg, mint pl. gránit.

 Honnét érkezik a gránit vagy természetes kő a Macsali konyhabútorgyártó céghez?
A konyhai munkapultjainkhoz használt gránitot és egyéb természetes köveket a világ különböző tájairól szerezzük be, pl. Brazília, Olaszország, India, Spanyolország, Kína. A legszebb egyedi gránit munkalapjaink alapanyaga Dél-Afrikából, Zimbabwéből érkezik.

 Kell nekem fizetnem az árajánlatért, tervezésért, ha mégsem Önöktől vásárolok konyhát?
Nem. A konyhabútor-tervezés cégünk egyik ingyenes szolgáltatása leendő vevőink számára.

 Mennyibe kerül a Macsali konyhastúdióban egy konyhabútor?
Cégünknél nagyon sokféle összeállításban lehet konyhabútort venni, nem mindegy, hogy egy konyhabútorban hány fiók, milyen vasalatok, belső elrendezések vannak, az sem mindegy, hogy a munkapult miből készül, ezért így nehéz megmondani, hogy egy konyha mennyibe kerül. Amennyiben kíváncsi, hogy az Ön konyhája mennyibe kerülne, keressen meg minket.

 Milyen frontokkal árulják a konyháikat?
Konyhabútoraink különféle frontmegoldásokkal készülnek, pl.
Lakkozott tömörfa, furnéros frontok
Természetes olajjal, viasszal felületkezelt tömörfa, furnéros frontok
Magasfényű frontok akrilból
Fényezett, festett frontok MDF alapanyagból

 A Macsali Konyhabútor Stúdió munkatársai tudnak íves konyhákat gyártani?
Igen, az íves konyhabútorok a Macsali konyhabútorok egyik jellegzetességei. Íves konyhabútoraink frontjai lehetnek furnérozott alapanyagúak, festett MDF alapanyagúak vagy akril alapanyagúak. Íves konyhabútoraink munkalapjai készülhetnek tömör fából, gránitból vagy akril alapanyagból (Corian, Kerrock, LG-Himacs)

 Mi az ideális konyhai munkalapmagasság az új konyhám számára?
Az ideális munkapultmagasság függ a konyhában dolgozó személy magasságától. Nagy általánosságban elmondható, hogy ez 85-95 cm közt szokott lenni.

 Miért vegyek A++ energiaosztályú háztartási készülékeket?
A hűtőszekrények a nap 24 órájában és az év 365 napján folyamatosan működnek, ezért nem mindegy az energiafogyasztásuk. Egy modern A++ osztályú háztartási készülék kevesebb mint feleannyi energiát fogyaszt, mint egy A osztályú.

 Hogy működik az indukciós főzőlap?
Az indukciós főzőlap az elektromágnesesség elvén működik. Az indukciós főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főzőfelület alá. Mikor a váltakozó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha e fölé egy nagy vastárgyat helyeznek, akkor elektromos áram keletkezik a tárgyban, és ellenállással hő képződik. A hagyományos – például kerámia – lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik, és nem az alatta lévő lapon. Emiatt kevesebb hő vész el, az pont ott keletkezik, ahol kell. Amiatt, hogy nem a lap, hanem az edény belseje melegedik, a főzőlap sem melegedik fel – legalábbis nem túlzottan, hanem annyira, amennyire az edény leadja a hőt. Az éttermekben dolgozó szakácsok imádják az ilyen jellegű főzőlapokat, mert sokkal jobban lehet ellenőrizni a fazék belsejében keletkezett hőt. Az indukciós lapok által generált hőfokot gyorsan lehet változtatni, hiszen a mágneses mező erejét kell csupán módosítani ehhez. Ennek köszönhetően az edényben keletkező hő szinte azonnal változik. Amint már említettük, az indukciós lapok esetében kevés hő vész el, vagyis a lap nagyon hatékony. Emiatt kevesebb ideig kell főzni, kevesebb áramot használ a lap. Az indukciós lapok egyedüli hátránya, hogy csak vasat tartalmazó edénnyel lehet őket használni. A főzőlaphoz vásárláskor adtak egy mágnest is, ha az edény aljára tapad, akkor használható az indukciós lapon, ha nem, akkor sajnos nem használható. Az alumínium, réz, kerámia vagy üvegedényekkel nem használható. A vas, acél, rozsdamentes acél elvileg megfelel – a mágneses teszt elárulja.

 Milyen információk szükségesek az új konyhám megtervezéséhez?
Az Ön új konyhájának megtervezéséhez szükségünk van egy pontos alaprajzra az alábbi információkkal:
Falak, falvastagságok
Ablakok mérete, helye
Ajtók mérete, helye
Gépészeti csatlakozások (víz, szennyvíz, gáz, elektromos
Fűtőtest és fűtéshez kapcsolódó csőkiállások

 Szeretnék egy könnyen kezelhető mosogatót, mit ajánlanak?
Vannak mosogatóink a rozsdamentestől a kerámián át a Silgranitig igen sokféle anyagból. Akril munkapultjainkhoz gyártunk akril alapanyagú színazonos mosogatókat csepegtetőtálcával. Tapasztalataink azt mutatják, hogy konyhában a legjobban Silgranit és az akril mosogatótálcák felelnek meg legjobban az elvárásoknak.

 Milyen hulladékgyűjtő (szemetes) rendszereket forgalmaznak önök?
A konyhában keletkező szemét gyűjtésére különféle megoldásokat kínálunk. A legegyszerűbb megoldás a kinyíló ajtóra szerelt szemetesedény. Ennél komfortosabb megoldás a fiókba épített kihúzható hulladéktároló, a legjobb megoldás a fiókba épített hulladékgyűjtő, ami mind kézzel, mind lábbal kinyitható. A konyhában keletkezett hulladékot a környezettudatosság jegyében szelektíven kell gyűjteni, erre a célra tökéletesen megfelelnek a 2-3-4 rekeszes szelektív hulladékgyűjtők. A szelektív hulladékgyűjtő helye a konyhán belül a mosogató közelében van, mivel itt keletkezik a legtöbb konyhai hulladék. Célszerű olyan szemetes edényt választani, aminek önműködően nyitódik, záródik a teteje, mert így az esetleges kellemetlen szagok terjedése is megelőzhető.

 Ferdék nálunk a falak, tudnak a részünkre konyhabútort készíteni?
Igen, a Macsali dolgozói egyedi konyhabútorokat készítenek. Az egyedi konyhabútor nem azt jelenti, hogy az elemek mérete egyedi, hanem azt is, hogy a bútor igazodik a megrendelő lakásának a sajtosságaihoz, figyelembe veszi, hogy nem egyenesek a falak, esetleg a falak nem derékszöget zárnak be egymással stb.

 Milyen edények használhatók az indukciós főzőlapon?
Az indukciós főzőlapon csak mágnesezhető edények használhatók. Ezt nagyon könnyen tudjuk ellenőrizni: vegyünk egy mágnest, és érintsük hozzá az edényhez: ha hozzátapad, akkor ez edény mágnesezhető, tehát használható az indukciós főzőlapon.

 Szabad a magasfényű konyhai frontokat háztartási tisztítószerekkel tisztítani, vagy van ezeknek speciális tisztítószerük?
A magasfényű frontokat meleg vízzel és puha, nem karcoló ronggyal lehet tisztítani. Tisztítás előtt az ajtókat portalanítani kell. A tisztítószer nem tartalmazhat észtereket, ketonokat, halogénezett szénhidrogéneket, vagy 25%-nál több alkoholt, aromás szénhidrogéneket, ecetet, mert ezek károsíthatják a frontok felületét.

 Én egy könnyen tisztán tartható konyhát szeretnék, gyártanak Önök ilyeneket?
A könnyen tisztán tartható konyhabútoroknak a frontjaik simák. Ilyen frontok lehetnek pl.
Lakkozott síkfurnéros frontok
Magasfényű akril frontok
Festett sík frontok

 Milyen előnyei vannak az indukciós főzőlapoknak?
Az indukciós főzőlapoknak számtalan előnyük van, mint pl. Gyors felmelegedéssel és kihűléssel időt és energiát lehet megtakarítani Biztonságosabb a melegítés az üvegkerámia főzőlapokhoz képest. Fokozatmentes szabályozási lehetőség Automatikus kikapcsolási lehetőség Csak az edénynél lévő felület melegszik a főzőlapon

 Forgalmaznak háztartási gépeket a konyháikhoz?
Igen, forgalmazunk háztartási gépeket a konyháinkhoz

 Mennyi idő alatt készítenek el egy konyhabútort?
A konyhabútoraink gyártási ideje általában 4 és 6 hét között változik, de ez függ vállalkozásunk kapacitásának aktuális lefoglaltságától is.

 Hogyan kell a gránit munkapultot tisztítani, ápolni?
A mindennapos főzés általi piszkok tiszta vízzel eltávolíthatók a munkapultról. A gránitból készült munkapultokat évente legalább 2-szer impregnálni kell impregnálószerrel a pórustömítések végett, hogy az esetlegesen kifolyó anyagok ne tudjanak beszivárogni az anyagba.

 Tehetek üvegborítást csempe helyett a falra?
Igen, konyhabútorainknál van rá lehetőség, hogy csempe helyet üveggel burkolják be a falat. Ebben az esetben egy speciális alumíniumkeretbe helyezzük az üveget (savmart, tejüveg, anyagában színezet üveg, nyomtatott mintás üveg stb.), és ezt a profilt rögzítjük fel a falra.

 Melyik főzőlap praktikus?
Az, hogy kinek melyik főzőlap (gáz, üvegkerámia, indukciós) felel meg, az függ az adott személy főzési szokásaitól. Ezt egy konzultáció során szokták eldönteni a Macsali Konyhabútor stúdió munkatársai.

 Mi jó a kombinált főzőlapban? (2 indukciós főzőlap, 2 üvegkerámia főzőlap)
A kombinált főzőlapok egyesítik mind a kétfajta készüléktípus (indukciós főzőlap, üvegkerámia főzőlap) előnyeit és hátrányait.

 Mik az előnyei és a hátrányai a üvegkerámia főzőlapnak?
A jelenleg használt főzőlapok döntő többsége üvegkerámia főzőlap. Az üvegkerámia főzőlap előnyei közé sorolják, hogy bármilyen alapanyagú fém edényben lehet rajta főzni ellentétben az indukciós főzőlapokkal. Kikapcsolás után még egy ideig meleg a főzőfelület, ami veszélyes lehet a kisgyerekek számára. Üvegkerámia főzőlapok hátránya, hogy az étel lassabban melegszik fel rajtuk, és több energiát is használnak fel működés közben, mint az indukciós főzőlapok.

 Milyen hátrányai lehetnek egy gázfőzőlapnak?
A gázfőzőlapoknál mindig kockázati tényezőt jelent a nyílt láng, ezért rájuk más szabályok vonatkoznak a tervezésnél és a kivitelezésnél, mint a hagyományos elektromos (üvegkerámia, indukciós) főzőlapokra. A gázfőzőlapok tervezésénél kötelezően be kell tartani a gyártó előírásait a falburkolatokkal és az elszívóval kapcsolatban.

 Milyen falburkolatok ajánlottak a főzőlapok mögé a falra?
A főzőlapok mögé a falra a hőálló burkolatok ajánlottak fuga nélkül, a könnyű tisztíthatóság érdekében. A kerámiák és a gránit felel meg erre a célra a legjobban, de ha ízlésünk úgy gondolja, használhatunk üveget vagy fémlemezt is.

 Terveznek a Macsali Konyhabútor Stúdió munkatársai mozgáskorlátozott (kerekesszékes) konyhákat?
Igen, a Macsali Konyhabútor Stúdió dolgozói terveznek mozgáskorlátozott konyhákat. Az ilyen konyháknál még az átlag konyhákhoz képest is sokkal jobban kell érvényesülniük az ergonómiai szabályoknak. További információkért forduljon Macsali Konyhabútor Stúdióhoz.

 Miből áll a gránit?
A gránit alapvető alapanyaga a kvarc, az alkáliföldpát és a csillám. Kisebb részben egyéb anyagokat is tartalmazhat, mint pl. apatit, cirkon és titanit.

 Minden kő gránit?
Nem. A köznyelvben sokféle természetes követ „gránit”-nak neveznek. A gránit azonban egy bizonyos fajta természetes kő, és egyike a mélységi kőzetfajtáknak.