Macsali: Kitchen of tomorrow, konyha, konyhabútor, luxuskonyha, asztalos, corian álomkonyha

Language:
Language:
Language:
Our products   
Our furnitures   
News   
Our company   
Press   
Good to know   
Contacts   

Csatlakozzon hozzánk
a facebookon!
 
Knowledge database
ABS Az 1940-es években fedezték fel ABS (akrilnitril butaidén sztirol) műanyagot. Kiváló mechanikai csillapító képességei kapcsán ideális bútoripari élanyag. A Papír alapú élfóliákhoz képest sokkal jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. Vastagsága 0,4 mm, 0,8 mm, 2 mm
Akác A Közép-Európában termesztett fafajok közül az akác rendelkezik a legkiemelkedőbb szilárdsági és rugalmassági jellemzőkkel.
Akrillak
Álgesztes Az álgeszt a fatest nagyméretű, szabálytalan alakú, az évgyűrűhatárokat általában nem követő rendellenes elszíneződése. Könnyen felismerhető a színes geszttel nem rendelkező fafajoknál: bükk , juhar, gyertyán, nyír, hárs. A hazai fafajok közül álgesztesedésre különösen hajlamos a bükk . Az álgesztes fa általában sűrű, tartós. Modern stílusú bútoroknál sokszor ebből a szín eltéréséből előnyt is kovácsolnak.
Átfutó rajzolat Az átfutó rajzolat lényege, hogy az egymás mellett, alatt elhelyezkedő ajtók, fiókok előlapjai furnérjának rajzolati képe egy egységes furnérrajzolatot mutat, ezáltal teszi egyedivé, felejthetetlenné a konyha összképét. Az átfutó rajzolatot főleg dekoratív fafajok esetén alkalmazzák, mint pl: tineo, ébenfa, zebrano, paliszander stb..
Blum Egy prémium kategóriás vasalatokat gyártó osztrák cég. Főleg kivetőpántokat, felnyíló vasalatokat és kihúzórendszereket gyárt elsősorban konyhákhoz.
Bükk A bükknek narancs/sárgásbarna színe van és széles körben használják bútorgyártáshoz. Színe a halvány krémszíntől a világos barnáig változik rózsaszínes/narancsos árnyalatokkal. Ha a fát közvetlen napfénynek tesszük ki, ez a színváltozás néhány hét alatt bekövetkezik. Az európai bükk színe közepesen változik az idő múlásával. Álgesztes bükk:
Bütűsmetszet A fa szálirányára merőlegesen vágott felület.
CNC CNC (Computer Numerical Control) olyan szerszámgép, amely programozható számítógépet is tartalmaz, ami a vezérlését végzi.
Corian ® Corian ®, amelyet a DuPont™ vállalat talált fel és állít elő, egy szilárd nem porózus, 1/3 rész (polimethil metilakrilatként vagy PMMA-ként is ismert) akrilgyantából és 2/3 rész alumínium trihidrátból, egy bauxitból nyert természetes ásványi töltőanyagból álló felületi anyag, amely lehetővé tesz legkülönfélébb szerkezeti megoldásokat a lehetséges legmagasabb minőségi szinten. A Coriant®-t az egyik feltaláló lányáról, Cory Annról nevezték el. Az anyag egyesíti a természetes ásványok szilárdságát a korszerű műgyanták rugalmasságával. Felszíne teljesen homogén, szennytaszító, karcálló, könnyen tisztítható, és a legtöbb vegyszernek ellenáll ezért ideális munkalapok alapanyagának. Melegebb tapintású, mint a fém, tartósabb, mint a fa vagy a kerámia, ugyanakkor teherbíró és színtartó. Megjelenésében, felületi hatásában a márvánnyal és a gránittal veszi fel a versenyt, alakíthatóságát tekintve pedig a műanyagokkal vetekszik. Hőre képlékennyé válik, majd visszahűlve megőrzi a kialakított formát ez a thermofomálás. Ezen az elven lágy, organikus vonalvezetésű bútorok, szaniterek és lámpák kivitelezhetők, a háztartásokban konyha- és mosdópultként használatos különböző vastagságú Corian ® lapok pedig vágással, CNC marással nyerik el végleges méreteiket. Az elképzelése szerint a Corian ®-nal valószínűleg bármit kivitelezhetünk. Több mint 100 alapszínben, és 16 átvilágítható színben létezik. Ezt az anyagot az abszolút szilárdság jellemzi, a szemmel nem látható felületi illesztések nélkül toldható, és ezért jól felhasználható a nagy egységek kialakításánál is. A Corian ® jól kombinálható a többi anyaggal pl. fával, csempével, rozsdamentes acéllal, gránittal és üveggel is. A Corian ® egyaránt jól alkalmazható függőleges felületekre, ugyanúgy, mint a vízszintes felületekre. A bútoripar mellett a repülőgép- és hajógyártás, valamint higiénikus volta miatt az egészségügy egyik kedvelt anyaga. Konyhában legtöbbször munkalap alapanyagaként alkalmazzák.
Csapozas Az egyik legősibb faipari kötések egyike. Elve az, hogy az egyik elemből valami kiálló illeszkedjen a másik elembe. Fajtáji: Szimpla csap, dupla csap,
Cseresznye A cseresznye vöröses színe és finom erezete miatt kedvelt fafaj, szekrények és más bútorok készítéséhez használják. A cseresznyében lévő krémszínű szijács éles kontrasztot képez a vörös geszttel. A cseresznye színe hihetetlen mértékű változáson megy keresztül. A frissen vágott fa halvány rózsaszín színe az idők folyamán sötétvörössé változik. Ha a fát közvetlen napfény éri, ez a változás néhány hét alatt bekövetkezik.
Csillapítós kivetőpánt A kivetőpántba integrált fékezőelemek segítségével, becsukáskor az utolsó 3-5 cm lefékeződik az ajtó és halkan záródik.
Dió Sötét fa, minőségi bútorok készítésére használják. A dió színe rendkívül változatos, a világos szijácstól az egészen sötét gesztig minden megtalálható benne. Az idő múlásával a dió színe alaposan megváltozik. A sötétbarna gesztek aranybarna színűvé változnak.
Dupont™ A világ egyik legnagyobb tudományos fejlesztő vállalata. Több ezer világszabadalom köthető a nevükhöz.: Corian ®, Kevlar®, Lycra®, Tyvek®, Teflon®, Nomex®, Nejlon®, Zodiac®
Ébenfa http://tropusifa.lap.hu/
Egzóta http://tropusifa.lap.hu/
Egysoros konyha Az egysoros elrendezés olyan helyeken használják ahol csak egyetlen falfelület áll a bútor elhelyezésekor rendelkezésre. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hűtő, mosogatótálca, mosogatógép és főzőlap, sütő kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 méter. A mostani divatos átfutó rajzolatos (az egymás melletti ajtókon keresztülfutó furnérajzolat) konyhafrontok ezen az elrendezés típuson érvényesülnek a legjobban. Törekedni kell arra viszont, hogy az egyvonalban lévő munkahossz ne haladja meg az 5,00 métert, mert az már munka közben fárasztóan a sok gyaloglással jár. Sajnos ez a konyhatípus az ergonómiailag a legkedvezőtlenebb mivel a munkaháromszög egy egyenessé változik, és így a lehető leghosszabb lesz a megteendő út.
Élfólia A bútorlapok éleinek lezárására használt fólia, alapanyagát tekintve lehet papír vagy ABS alapanyagú. A papír alapanyagú élfóliák a serülékenységük miatt korszerűtlenek az ABS-sel szemben.
Élfurnér A bútorlap élére feldolgozott furnér.
Élléc A bútorlap élére feldolgozott 0,5-1 cm széles tömörfa alkatrész.
Élzárás A vágott laminált faforgácslap, furnéros faforgácslap éleire egy speciális faipari célgép segítségével valamilyen élzáró anyagot - ABS, élfurnér, élléc - helyeznek el.
Faforgácslap A faforgácslap, faalapú, háromrétegű, un. agglomerált síkpréselt építőipari lap, melynek kizárólagos alapanyagai az egyéb ipari felhasználásra alkalmatlan erdei választékok (sarangolt fa, kivágás, ágfa, stb.) és feldolgozóipari hulladékok (fűrészpor, apríték). Így, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fa az egyetlen alapanyag, ami a természetben újratermelődik, megállapíthatjuk, hogy a faforgácslap gyártás egy igazi zöld technológia. A gyártás során az előkészített (fafaj szerint osztályozott, célforgáccsá aprított, szárított és végül frakció szerint osztályozott) elemi forgácsokat, közép- illetve fedőréteg szerint megkülönböztetve gyantázzuk, majd abból egyfejes, légsodrásos terítővel paplant képzünk, amit egyetázsos hőprésben szilárd lapokká préselünk. A préselés alatt, a nyomás és hő hatására, az elemi forgácsok felületére nagynyomású porlasztással felvitt műgyanta térhálósodását indítjuk be, ami a különböző frakciójú, ezáltal nemezelődésre hajlamos, elemi forgácsokkal együtt, kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkező síklapot eredményez. A térhálósodás, ezáltal a lap mechanikai paramétereinek javulása, még kb. 48 órát tart, ez alatt a lapokat pihentetjük. Pihentetés után csiszoljuk, osztályozzuk, és igénytől függően, natúr faforgácslappá daraboljuk és csomagoljuk, vagy lamináljuk.
Félig ráütődő pánt Az ajtó a korpusz elemeire felig záródik rá. (szemből nézve a korpusz vastagságának a fele látszódik az ajtó mellett)
Fenolformaldehid A formaldehid (metanal) egy kémiai vegyület, színtelen szagtalan gáz. Nagyon sok formaldehid párolog ki a faforgácslapokból és egyéb préselt faalapú laplemezből készült bútorokból, mert ezeket formaldehid-gyanta alapú ragasztószerrel préselik össze. A laminált faforgácslap felületi bevonó rétege szintén nagy mennyiségben tartalmazhat formaldehidet. A nyolcvanas évek elején Amerikában kimutatták daganatkeltő hatását, ez akkoriban nagy riadalmat keltett, ám ezzel csak magas koncentrációban kell számolni. http://faipar.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=33 http://hu.wikipedia.org/wiki/Formaldehid
Festett MDF ajtó A MDF lapok sima felületüknek és homogén szerkezetüknek köszönhetően jól felületkezelhetők, festhetők.
Flóder Flódernek hívják a fűrészelt faanyagnak azt a felületét, amin az érintő menti átfűrészelés után az évgyűrűknek többnyire parabola formájú rajzolata válik láthatóvá. Magyarul ez nem más mint egy sajátos rajzolatú húrmetszete a törzsnek. Az erős flóder a tavaszi és az őszi évgyűrűpászta közti határozott különbség. Dekoratív furnérok készíthetők a fa ezen részéből.
Folyosó konyha A kétsoros elrendezés biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást mivel a munkaháromszöget alkalmazva a munkavégzés közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha kényelmesen használható. Érthető, hogy a konyhafőnökök ezt az elrendezést kedvelik a legjobban. A hajókonyha mindkét oldalán egy-egy pultsor fut végig, úgy a köztes szabad ideális esetben 1,20 méter. Hátrány hogy munka közben 180°-os fordulatokat kell tenni. A bútorok, berendezések elhelyezésénél ügyelni célszerű arra, hogy a mosogató és a főzőfelület egy oldalra kerüljön, és a munkacentrumokat ne válasszuk szét. A legfontosabb a szabály, hogy a konyhában kerülni kell az átmenő forgalmat, mivel ez akadályozza a kényelmes munkát.
Furnér A furnérvalódi fa, nem imitáció és egyben a legnemesebb dolgok közé tartozik, amit fából kivitelezni lehet. A furnéregy vékony (0,3-6mm-ig vastag) fa lap, amit a rönkből fűrészeléssel, késeléssel vagy hámozással választanak le. Ezekből a lapokból megfelelő méretű teríték készül, és ezt ragasztjuk rá préseléses eljárással egy hordozóanyagra, ami lehet faforgácslap, MDF, lécbetétes bútorlap vagy különféle rétegelt lemezek. Világszerte több mint 300 fafajból állítanak elő furnérokat. Különféle gyártási (fűrészelés, késelés, hámozás) és illesztési (egymás utáni, tükrös, kevert) technológiáknak köszönhetően sokféle és kifejező rajzolatok (rajzos, csíkos, gyökér) hozhatók létre. Ebből sokféleségből adódik a felületek végtelen változatossága.
G alakú konyha G alakú, illetve félszigetszerűen elrendezett konyha egyszerre többféle igényt is kielégít, tulajdonképpen egy U alakú konyha egy étkező hozzá toldással. Előnye, hogy a háziasszony közvetlen kapcsoltban van az étkezőrésznél ülőkkel.
Gázos felnyíló vasalat
Geszt A geszt a fa anyagának belső része.
Gőzölt bükk Gőzöléskor a fát megfelelőm méretű szekrénybe teszik s abba túlhevített (száraz) gőzt vezetnek. A gőz a fa sejtjeibe és pórusaiba behatolva nemesíti a fát. A gőzölésnek jó hatása nemcsak abban van, hogy a fából a könnyen korhadó anyagokat és különösen a fehérjeféléket kilúgozza s ezzel a fa tartósságát növeli, hanem abban is, hogy a gőzölt fa szilárdsága és teherbírása kiszárítás után sokkal nagyobb, mint amilyen a gőzölés előtt volt. A gőzölt bükk színe sötétebb mint a nem gőzöltté.
Grass Ausztria egyik legnagyobb vasalatgyártó cégcsoportja, elsősorban konyhai alkalmazásra szánt különféle vasalatokat, fiókrendszereket fejleszt és gyárt, főleg konyhabútorokhoz.
HDF HDF (High Density Fibreboard vagy nagytömörségű rostlemez) Farostokból előállított fa alapanyagú lemez. A HDF lapokat elsősorban bútorhátfalak hordozólemezeként alkalmazzák. A lapok nagyon homogén struktúrával és zárt felületekkel rendelkeznek. Ezért a HDF lapok közvetlenül kasírozhatók, elláthatóak nyomással, furnéral vagy akár lakkal is. Duzzadási magatartásukat tekintve felülmúlják a faforgácslapot.
Húrmetszet (húrirányú hosszmetszet, érintős metszet) A bütü körvonalának egy szakaszán kijelölve a húrt, a vonal mentén, a farönk darab függőleges tengelyvonalával közel párhuzamosan fűrészelve készül.
Indiai almafa Nevét meghazuttolóan Dél-Amerikából Chiléből származik. Nagyon dekoratív különleges rajzolata miatt főleg a bútorgyártás és az értékes belsőépítészet területén használják. http://tropusifa.lap.hu/
Kamraszekrényvasalat A mai lakásokban sokszor nincsen hely külön kamrának ezért a konyhában építenek egy magas szekrényt, amit kamra gyanánt is használnak, ezen szekrények belsejébe rácsos polcok kerülnek ez a kamraszekrényvasalat.
Kétsoros konyha A kétsoros elrendezés biztosítja a leghatékonyabb térkihasználást mivel a munkaháromszöget alkalmazva a munkavégzés közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha kényelmesen használható. Érthető, hogy a konyhafőnökök ezt az elrendezést kedvelik a legjobban. A hajókonyha mindkét oldalán egy-egy pultsor fut végig, úgy a köztes szabad ideális esetben 1,20 méter. Hátrány hogy munka közben 180°-os fordulatokat kell tenni. A bútorok, berendezések elhelyezésénél ügyelni célszerű arra, hogy a mosogató és a főzőfelület egy oldalra kerüljön, és a munkacentrumokat ne válasszuk szét. A legfontosabb a szabály, hogy a konyhában kerülni kell az átmenő forgalmat mivel ez akadályozza a kényelmes munkát.
Kivetőpánt A mai modern a bútorajtók elengedhetetlen kelléke. Típusai: rázáródó, közézáródó, felig rázáródó
Korpusz Bútortest A bútor váza, anyaga lehet: laminált faforgácslap, furnéros faforgácslap, táblásított faanyag, festett MDF Összeállítása (összekötése) lehet fix vagy oldható kötéses. Fix kötés: fatipli (köldökcsap), lamello (lapostipli) Oldható kötés: bútorösszehúzó, csavar. Az kötésfajtától függ a bútordarabok tartóssága, korrekt összeállíthatósága és nem utolsósorban igényes megjelenése. Nem mindegy tehát, hogy hova milyen kötést alkalmazunk.
Kőris Ez a fafaj tartósságáról és rugalmasságáról ismert. A kőrist bútorok készítéséhez, szerszámnyelekhez is használják. Rendkívül változatos színe van, a szőkés/krém színtől a sötét, rozsdabarna árnyalatig. Idővel a kőris kisebb színváltozáson megy keresztül, világos homokszínből szalma színűre változik.
Közézáródó pánt Az ajtó a korpusz elemei közé záródik. (szemből nézve látszik a korpusz éle)
L alakú konyha L alakú elrendezés a nagy, tágas konyhákban jó látványos megoldás. Sajnos egyetlen hátránya a sarok nehéz kihasználhatósága, igaz a modern vasalat gyártók erre az esetre is számtalan új ötletet fejlesztettek ki, kedve a forgó sarok polcoktól, a korpuszból kijövő rácsos kosarakon át a legújabb sarokból kihúzható fiókrendszerekig. A munkaháromszög szempontjából tekintve szintén ideális megoldás, mivel a „minden kézre esik” elv jól érvényesül. Tipikus megoldása, amikor az L alak egyik végében hűtőszekrény, másik végében a sütő középen pedig a mosogató helyezkedik el.
Laminált faforgácslap A laminált faforgácslap papírlaminát hőpréselésével, egy vagy mindkét oldalán bevont, sima vagy mélynyomott felületű, dekoratív megjelenésű bútoripari és belsőépítészeti alapanyag. A laminálás során a csiszolt, portalanított, osztályozott, és laminálásra alkalmasnak minősített lapokat, mindkét oldalukon műgyantával átitatott, un. impregnált dekorpapírral laminálják. Ez biztosítja a laminált faforgácslapok kiváló felületi ellenálló képességét
Lift rendszerű felnyíló vasalat
Lineáris konyha Az egysoros elrendezés olyan helyeken használják ahol csak egyetlen falfelület áll a bútor elhelyezésekor rendelkezésre. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hűtő, mosogatótálca, mosogatógép és főzőlap, sütő kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 méter. A mostani divatos átfutó rajzolatos konyhafrontok ezen az elrendezés típuson érvényesülnek a legjobban. Törekedni kell arra viszont, hogy az egyvonalban lévő munkahossz ne haladja meg az 5,00 métert, mert az már munka közben fárasztóan a sok gyaloglással jár. Sajnos ez a konyhatípus az ergonómiailag a legkedvezőtlenebb mivel a munkaháromszög egy egyenessé változik, és így a lehető leghosszabb lesz a megteendő út.
Mahagóni http://tropusifa.lap.hu/
MDF Közepes sűrűségű farostlemez (medium density fiberboard) Száraz eljárással készül, ezért mindkét oldala sima, felületkezelhető, ez a farostlemeznél szélesebb felhasználást tesz lehetővé. Készül gyengén vízálló illetve fokozottan tűzálló kivitelben is. Az MDF-lapok csekély homoktartalma (max. 0,05%) a drága forgácsoló szerszámokat kíméli. Az MDF-lapok egyik nagy előnye más falemezekkel szemben, hogy akár az éleken, akár a lap síkjában marással megmunkálhatók, profilozhatók, felületkezelhetők.
Melamin
Munkaháromszög A munkaháromszöget a 1950-es években Amerikában a Cornell egyetemen fejlesztették ki. Lényege a főbb munkaterületek (élelmiszertárolás, mosogatás-előkészítés, sütés-főzés) háromszög alakban való elrendezése. A munkaháromszög alkalmazásával optimalizálhatjuk az egyes munkaterületek közötti távolságot így időt és fáradtságot megtakarítunk meg ezzel. Ideális esetben a szárak közel azonos hosszúságúak és 1,5-3 méter közt vannak.
Munkalap A konyhapult azon vízszintes felülete, amin dolgozunk a konyhában.
Nyár Világos tónusú fa, amiből kiváló minőségű bútort lehet készíteni. A szijács halványsárga, a geszt világos vörösesbarna. Az idő múlásával a nyír színe közepes mértékben változik: homokszínből vörösessárga színű lesz.
Nyír
Olaj Bútoriparban tárgyak felületkezelésekor használják. Ezekkel az anyagokkal oldószermentes (bio) légzés aktív és vízálló felületet hozhatunk létre. Az olajozott, viaszolt felület két rétegből épül fel: olajos impregnáló alapozó rétegből, és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába, rostjait átitatja, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől és jó tapadást biztosít a viasznak. A viasz vízlepergető, selymes fényt ad, védi a kezelt felületet a szennyeződésektől és a kiszáradástól – ápolja és szépíti a fát. Az olajozott, viaszolt felület beltéri bútorok, nyílászárók, padlók, lépcsők, játékok és más tárgyak, épületrészek színtelen, vagy színes kezelésére alkalmas. Az olajok nem csak fára, hanem minden más nedvszívó természetes anyag impregnálására, kezelésére alkalmasak: parafára, falapokra, mázatlan kerámiára, téglára, cottora stb.
Ollós felnyíló vasalat
Pác, pácolás A pácolás lehetőséget nyújt a fa színének megváltoztatására, színezésére. A fa erezetét nem változtatja meg. Fajtáját tekintve lehet vizes, illetve oldószeres pác.
Paliszander http://tropusifa.lap.hu/
Rázáródó, ráütődő pánt Az ajtó a korpusz elemeire záródik rá. (szemből nézve nem látszik a korpusz éle)
Részleges kihúzású vasalat Fiók hátsó síkja nem jön ki teljesen a korpusz vonaláig, ezáltal a fiókok belseje kihúzott állapotban típustól függően 5-10 cm között bent marad a korpusz síkján belül.
Rétegelt lemez Talán a legrégebben használt faalapú kompozitféleség. 1-3 mm vastag, fából készített lapokból, un. műszaki furnérból készül, amelyeket valamilyen szintetikus ragasztóanyaggal ragasztanak egymáshoz. Sokféle fafajból készülhet; Magyarországon elsősorban bükk és nyár alapanyagból gyártják, de a piacon nem ritka a fenyőből, nyírből készült rétegelt lemez sem. A rétegelt lemez szerkezete sokféle lehet, de mindig igaz rá, hogy fafaj, vastagság, nedvességtartalom és az egyes rétegek száliránya szempontjából szimmetrikus. Leggyakrabban páratlan számú rétegből készül, és a szomszédos rétegek száliránya merőleges egymásra. Vastagsága 3-5 mm-től 35-40 mm-ig terjedhet; szerkezeti célokra inkább a vastagabb lemezeket használják.
Sensotronic Grass cég által kifejlesztett nyitásrásegítő rendszer, a magasabb konyhai komfortérzetért.
Servo-Drive Blum cég által kifejlesztett nyitásrásegítő rendszer, a magasabb konyhai komfortérzetért.
Sugaras metszet (sugárirányú hosszmetszet vagy "tükrös metszet") A rönkanyag hossztengelyének irányában fűrészelve készül olyan módon, hogy metszi a fa belét. Ezen láthatjuk mindazon szövetrétegek hosszanti metszetét, amelyek a bütűmetszeten megfigyelhetők voltak.
Svartni 2-4 mm vastag furnér.
Swarowski A Swarovski a világ egyik vezető minőségi kristályékszereket gyártó cége. A cég emblémája egy hattyú sziluett. A hattyú, mint a tisztaság és elegancia jelképe. A cég színei az éj kék és a "swarovski-piros". http://www.swarovski.com
Sziget elrendezéses konyha A szigetszerű elrendezéshez jókora, tágas helyiségre van szükség. A "sziget" elkülönült munkaterületet alkot, miközben a konyha tágasnak hat. Ennek az alaprajznak a megvalósításakor rendkívül körültekintőnek kell lennünk, hogy ne kelljen túl nagy távolságokat tennie a háziasszonynak munkavégzés közben. A szigetszerűen berendezett konyhának megvan az az előnye, hogy a szakács akkor sem marad magára, amikor a vendégek kényelembe helyezik magukat a térelválasztó szerepét is betöltő "sziget" másik oldalán, biztos távolban a konyhától, mondjuk egy kanapéban. Kifejezetten olyan embereknek ajánljuk, akik szeretik a konyhaművészetet és a főzést szeretik helység középpontjába állítani. Ennek a térszerkezetnek a legpraktikusabb megvalósulása az, amikor a sziget szoba felőli részére egy bárpultot teszünk.
Színes geszt Az európai fafajok közül színes geszttel az alábbi fafajok rendelkeznek: tölgy, cser, nyár, kőris, dió stb.
Szublimáció A szilárd fázis átmenete közvetlenül légnemű fázisba, más szóval a szilárd anyag párolgása. Valamennyire minden anyag szublimál, ezért érezzük illatát, szagát sok szilárd anyagnak is. Bizonyos festékek hő hatására szublimálódnak. Ezt a jelenséget lehet felhasználni a Corian ®-ra történő szublimációs nyomtatásnál.
Táblásított faanyag A tömörfa alkatrészek szélességben egymás mellé egy síkba vannak ragasztva és így adnak egy széles felületet.
Teak http://tropusifa.lap.hu
Teljes kihúzású vasalat Fiók hátsó síkja teljesen kijön a korpusz vonaláig, ezáltal a fiókok belseje kihúzott állapotban teljesen szabadon hozzáférhetők kihúzási veszteség nélkül.
Thermoforming A Corian ® lapok egyik legérdekesebb tulajdonsága a thermoforming. A thermoforming melegen hajlítás jelent. Ekkor a Corian ®-t kb. 160-170 C- fokra kell felmelegíteni, és sablonba kényszerítve kihűlni hagyni. Az ezen technológiával meghajlított lapot feszültségmentesen vehetjük ki a formából további feldolgozásra. A Corian ® lapokat emelet nem csak 2 dimenziós hajlítást engednek, hanem végezhetünk velük 3 dimenziós kialakítást is.
Tineo Indiai almafa, nevét meghazudtolóan, Dél-Amerikából Chiléből származik. Nagyon dekoratív különleges rajzolata miatt főleg a bútorgyártás és az értékes belsőépítészet területén használják.
http://tropusifa.lap.hu
Tölgy A tölgy az egyik legkedveltebb és legszélesebb körben használt fafaj, mind a bútoriparban és a padlógyártásnál. Az idő múlásával a tölgy színe közepes színváltozáson megy keresztül.
Tömbösített faanyag A tömörfa alkatrészek mind szélességben mind vastagságba egymás mellé vannak ragasztva és így adnak tömböt.
Trópusifa http://tropusifa.lap.hu
U alakú konyha Az U alakú konyha a bútorelemeket és a berendezési tárgyakat a helyiség három fala mentén sorakoztatja fel. Az U alakú alaprajz megvalósítását többnyire nem a tér szűkössége, hanem a rossz helyen nyíló ajtó akadályozza. Ez az elrendezés egyébként biztonságos, jól használható munkapult felülettel rendelkezik, és bőséges tárolóteret, kicsi és tágas helyiségek számára egyaránt megfelelő. Az U alakú konyhának ha a munkapultokat által közrezárt részt túl nagynak vesszük, akkor viszont sajnos a háziasszony munkáját nehezítjük meg a sok felesleges közlekedéssel a munkafolyamatok közt. Sajnos az U-alakú konyha szintén rendelkezik, sőt kétszeresen is a L-alakúnál említett sarkok nehéz kihasználhatóságával.
Vákuum fóliás ajtó A MDF alapú ajtó frontra vákumprés segítségével egy színes fólia felületet húznak rá. Az ajtók fiókelőlapok külső felületébe CNC-marási eljárással bármilyen minta elkészíthető.
Vízvető A munkalapok falhoz való csatlakozásánál elhelyezkedő elem. Anyagát tekintve lehet műanyag, alumínium vagy fa. A Corian® munkapultoknál a munkapult saját anyagából vele egyszerre készül így egy teljesen homogén könnyen tisztítható hézagmentes csatlakozás jön létre.
Viasz Bútoriparban tárgyak felületkezelésekor használják. Ezekkel az anyagokkal oldószermentes (bio) légzés aktív és vízálló felületet hozhatunk létre. Az olajozott, viaszolt felület két rétegből épül fel: olajos impregnáló alapozó rétegből, és viasz fedőrétegből. Az olaj mélyen beszívódva a fába, rostjait átitatja, szilárdítja, védi felületét a sérülésektől és jó tapadást biztosít a viasznak. A viasz vízlepergető, selymes fényt ad, védi a kezelt felületet a szennyeződésektől és a kiszáradástól – ápolja és szépíti a fát. Az olajozott, viaszolt felület beltéri bútorok, nyílászárók, padlók, lépcsők, játékok és más tárgyak, épületrészek színtelen, vagy színes kezelésére alkalmas. Az olajok nem csak fára, hanem minden más nedvszívó természetes anyag impregnálására, kezelésére alkalmasak: parafára, falapokra, mázatlan kerámiára, téglára, cottora stb.
Wenge http://tropusifa.lap.hu
Zebrano http://tropusifa.lap.hu
Zodiac® A DuPont™ által kifejlesztett felületi agyag. Megmunkálását tekintve kőmegmunkáló gépekkel megmunkálható. Főként munkapultok anyagaként használják konyhákban.